Mökilläkään ei valitettavasti voi sivuuttaa ihmisen perustarpeita, ei edes sanan varsinaisessa merkityksessä sitä suurempaa niistä kahdesta.

Niinpä mökilläkin on oltava toimiva käymälä.

Perinteisesti suomalaisilla mökeillä ongelma on ratkaistu ulkohuussilla.

Tiesitkö? Suomessakin yleistynyt nimitys WC tulee englanninkielen sanoista ”water closet” – vesiklosetti.

Mökillä ei onneksi välttämättä tarvita tai ole edes mahdollista asentaa vesivessaa vaan ulkohuussiin valitaan tarkoitukseen sopiva käymälälaite.

Markkinoilla on valtava määrä erilaisia käymälävaihtoehtoja. Esimerkiksi Netrauta.fissä (ei maksettu mainos) kuivakäymälävaihtoehtoja on kuivikekäymälöistä erotteleviin kuivakäymälöihin ja kompostikäymälöistä aina pakastaviin tai polttaviin WC:hin asti.

Miten valita lukuisista vaihtoehdoista sopivin omalle mökille?

Lue alta muutama vinkki valinnan helpottamiseksi.

Ulko- vai sisäkäymälä?

Ensimmäinen päätettävä tai monesti varsin helposti itse itsensä päättävä asia on se, tuleeko käymälä perinteisesti ulos kylmään tilaan vai lämpimään sähköistettyyn mökkiin sisälle ja onko käytössä vettä vaiko ei.

Kaikkein kalleimpia kuivakäymälöitä (vettä ei tarvita) ovat sähköllä (tai kaasulla) toimivat polttavat ja pakastavat käymälät, joista parhaimmillaan saa pulittaa jopa lähemmäs 5000 euroa.

Cinderella on ehkä tunnetuin näistä vaihtoehdoista.

Kompostikäymälä vai erotteleva kuivakäymälä?

Jos mökillä ei ole sähköä ja käymälä on se perinteinen huussi siellä tontin rajalla, jää perusvaihtoehdoiksi kompostikäymälä ja erotteleva kuivakäymälä.

Lähde: Pixabay
  • Kompostikäymälä = virtsa ja uloste kerätään samaan säiliöön, josta ulostemassan läpi suodattunut virtsa käsitellään erikseen. Tätä nestettä kutsutaan suotonesteeksi ja sitä ei voi käyttää lannoitteena suoraan.
  • Erotteleva kuivakäymälä = virtsa ja uloste johdetaan suoraan käymälän istuimessa omiin säiliöihinsä. Erottelevassa kuivakäymälässä ei siis tapahdu kompostoitumista, niissä vain säilötään tuotoksia. Itse kompostointi tehdään sitten muualla. Eroteltu virtsa on puhdasta ja sitä voidaan käyttää lannoitteena sellaisenaan, kunhan sitä on vanhennettu 1kk ajan.

Miksi ihmeessä kukaan haluaisi erottelevan kuivakäymälän, jos kompostoitavasta käymälästä voi suoraan lapioida kompostimultaa pihalle?

Noh, tässä tuleekin pieni haaste siinä, että varsin moni kompostoiva käymälä on itse asiassa kompostoitumisprosessin aloittavia käymälöitä. Eli jotta jätteistä tulee multaa, vaatii se vielä jälkikompostointia. Vain harva laite todella kompostoi tuotokset valmiiksi mullaksi asti. Mutta niitäkin löytyy!

Myös komposti- ja erottelevia kuivakäymälöitä löytyy monelta valmistajalta, joista osa on suurelle yleisölle tuttuja muistakin tuotteistaan esim. Biolan ja Kekkilä, kun taas osa on keskittynyt vain käymäläratkaisuihin esim. Ekolet.

Mitä kannattaa ottaa kompostikäymälän valinnassa huomioon:

Jos vaihtoehdot ovat rajautuneet kompostikäymälään, niin minkälaisia asioita käymälää valittaessa tulee ottaa huomioon? Alla Mökkiblogin TOP 7 valintakriteeriä:

  1. Uusi vaiko vanha huussirakennus? Jos vanhaan huussirakennukseen halutaan vain uusia käymälälaite, on syytä mitata tarkkaan että uusi laite mahtuu vanhan tilalle / varmistaa että halutut muutokset pystytään rakennukseen toteuttamaan.
  2. Kapasiteetti. Ojentajalihaksia on mukavampi harjoitella kuntosalilla kuin kakkakasaa varoen pöntöllä. Tästä syystä koemme, että ulkovessan tärkeimpiä ominaisuuksia on riittävä kapasiteetti, mökkivieraitakin silmällä pitäen. Kapasiteetti tarkoittaa tässä yhteydessä yksinkertaisesti säiliön kokoa, mutta myös sitä, että nesteenkäsittelymenetelmä riittää vastaamaan vieraiden aiheuttamaa käyttöpiikkiä.
  3. Tyhjennyksen helppous. Mitä suurempi säiliö, sitä harvempi tyhjennysväli. Tyhjennysluukun tulee sijaita niin, että siihen pääsee helposti käsiksi. Itse koemme, että ns. välityhjentäminen ei ole mielekästä vaan halusimme laitteen, jossa täyttyneen säiliön tilalle vain vaihdetaan kokonaan uusi säiliö ja edellinen jatkaa jälkikompostoitumista. Etuna tässä on myös se, että itse tyhjennys on sitä miellyttävämpää, mitä pidemmälle kompostoitunutta tuotos on.
  4. Huollon helppous. Huollon kannalta tärkeää on nesteletkun sijainti, sillä tukkeumat ovat suhteellisen yleisiä. Jos neste ei poistu tai haihdu, kompostoituminen heikentyy ja hajuongelmat lisääntyvät.
  5. Ilmanvaihtoputken sijainti. Ilmanvaihtoputki olisi hyvä olla laitteessa niin, että se saadaan vedettyä muuten kuin sisäkaton läpi, koska kattoliitoksista on vaikea saada tiiviitä.
  6. Tukevuus ja kestävyys. Käymälän istuimen on oltava tukeva. Tunne siitä, että putoat pohjattomaan kakkakuiluun ei ole mukava – ei itselle saatika vieraille – joten tuotteen on pysyttävä paikallaan siihen istuttaessa.
  7. Ulkonäkö. Käymälän kohdalla on vaikea sanoa, että vain sisäinen kauneus ratkaisee. Oikeastaan juuri päin vastoin. Toimitus itsessään – vaikkakin kaikessa luonnonmukaisuudessaan – on harvoin mieltä ylentävää toimintaa, joten miksei sitä tekisi käymälässä jossa on mukava asioida.

Mikä kompostikäymälä valikoitui Mökkiblogin omalle mökille? Siitä lisää myöhemmin…