Mökki - Remontointi - DIY - Sisustus - Puutarha

Kompostikäymälävertailu: Paras kompostikäymälä 2020

Artikkelissa Kuinka valita uusi käymälä mökille? pohdimme mökin käymälän ja varsinkin kompostikäymälän valintaan vaikuttavia tekijöitä: huussirakennus, laitteen kapasiteetti, tyhjennyksen ja huollon helppous, ilmanvaihtoputken sijainti, käymälälaitteen tukevuus ja kestävyys sekä ulkonäkö.

Olemme nyt tutkineet sekä verkon välityksellä että rautakaupoissa esillä olevia malleja. Tämän empiirisen tutkimuksen pohjalta olemme muodostaneet näkemyksen mitkä kompostikäymälät ovat tällä hetkellä vuonna 2020 parhaat.

Jos siis etsit vastausta kysymykseen: mikä on paras kompostikäymälä niin lue lisää alta.

pixabay.com

Mökkiblogin TOP 3 kompostikäymälät

Omista lähtökohdistamme subjektiivisesti tarkasteltuna olemme valinneet Mökkiblogin TOP 3 kompostikäymälöiksi seuraavat käymälälaitteet:

 1. Kasettikäymälä Populett 200 (Biolan)
 2. Kompostikäymälä Ekolet ULKO VU (Ekolet)
 3. Kompostikäymälä PikkuVihreä Green Toilet 330 (PikkuVihreä)

Kaikki alla olevat kuvat ja kompostikäymälöiden tuote-esittelyt ovat Netrauta.fi sivuilta (ei mainos). Olemme jokaisen vaihtoehdon kohdalla kuitenkin pohtineet omasta näkökulmastamme plussia ja miinuksia.

Jokin näistä kolmesta vaihtoehdosta valikoituu myös Mökkiblogin omaksi käymäläksi. Tästä projektista asennuksineen teemme varmasti parikin erillistä kirjoitusta.

1. Kasettikäymälä Populett 200 (Biolan)

Biolanin Kasettikäymälä Populett 200 on ilmeisen suosittu mökkimalli, koska olimme Mökkirouvan kanssa molemmat aikoinaan laitteella istuneet. Eli käyttökokemustakin tämän laitteen osalta löytyi.

www.netrauta.fi

KUVAUS: “Biolan Populett 200 on helppokäyttöinen käymälä myös reilumpaan käyttöön.

Populetin voi asentaa joko suotonestettä tai virtsaa erottelevaksi malliksi. Käymälän sileät ulkopinnat ovat helposti puhdistettavissa. Istuimena on mukava ja kestävä lämpöistuin. Tehokkaan painovoimaisen ilmanvaihdon ansioista käymälätila säilyy hajuttomana.

Laitteeseen on saatavana kasettimainen vaihtosäiliö, mikä mahdollistaa jätteen kompostoinnin säiliössä. Säiliöiden siirtely on pyörien avulla helppoa.

Käymälän mitoitus mahdollistaa tyhjennyksen tarvittaessa myös jäteautolla.

PLUSSAT: Yleensä suositut tuotteet ovat suosittuja hyvästä syystä. Biolan on kaikille suomalaisille tuttu yhtiö, joten varaosien saatavuus olisi varmasti taattu tulevillekin vuosille.

MIINUKSET: Jäimme pohtimaan onko 200l koko riittävä perheellemme sekä mökkivieraille koko kevät-syksy kauden ajan? Haluamme nimittäin ehdottomasti laitteen, jota ei tarvitse tyhjentää kesken vuoden. Populett vaihtosäiliö maksoi Netraudan sivuilla tarjouksessa 459,90 eur eli kokonaisuuden hinnaksi tulisi vähintään 1229,80 eur + rahti. Ihmetystä aiheutti se, että vaihtosäiliössä ei näyttänyt olevan lainkaan kiinteitä pyöriä, joten sen liikuttelu olisi haasteellista.

2. Kompostikäymälä Ekolet ULKO VU (Ekolet)

Ekolet ULKO VU on aikamoinen monsteri kompostikäymäläksi: kapasiteetti huimat 700l!

www.netrauta.fi

KUVAUS:Mitäs jos et tänä kesänä murehtisi mökin ulkohuussia ollenkaan? Ekolet ULKO VU -käymälä tekee haisevista huolista lopun!

Neljäsäiliöinen ULKO VU hoitaa mökkeilyn jälkitoimet alusta loppuun itse, ja saat lopputuloksena puutarhaasi valmista kukkamultaa. Lopputuote tässä jälkikompostoivassa nelilokeroisessa mallissa on 100% loppuun asti kompostoitunut ravinnerikas multa, mikä yksilokeroisissa malleissa ei ole mahdollista alkuunkaan.

Myös kuivikkeiden kauhominen on historiaa: suurin osa nesteistä haihtuu ilmankierron mukana ja jäljelle jäävä, biologisesti puhdistunut neste voidaan imeyttää suoraan maahan kasveille.

Ekolet ULKO VU -käymälä on oikea ratkaisu ympäristön ystävälle, joka pitää mökkikesistään helppoina ja huolettomina.

MIINUKSET: 1500 eur kompostikäymälästä on aikamoinen summa, mutta toisaalta laitteen plussat ovat kyllä todella houkuttelevat. Asennus näyttää kolmikosta ehkä haastellisimmalta johtuen pyöreästä muodosta.

PLUSSAT: Käsittämätön 700l kapasiteetti jaettuna neljään lokeroon. Tämä tarkottaisi että jos yhden lokerikon kapasiteetti riittäisi vuodeksi, on lapiointiurakka edessä vasta neljännen vuoden jälkeen. Ja laitteesta voi (ainoana?) lapioida ulos oikeasti multaa, esim. juuri siksi että kompostointiaika on niin pitkä. Myös se huokuttaisi, että suotonesteet voi ohjata suoraan kasveille eikä niitä tarvitse erikseen kerätä / tyhjentää. Ja kalliita kuivikkeita ei tarvitse käyttää! Myös käsienpesuvedet voi johtaa laitteeseen, koska sen sivustalla on tätä varten allas. Ekoletilla on kyllä aika monta positiivista kohtaa. Hintaero Biolaniin on loppujen lopuksi pieni ja käyttö tulee kompostikuorikkeiden vuoksi lopulta Biolania edullisemmaksi.

3. Kompostikäymälä PikkuVihreä Green Toilet 330 (PikkuVihreä)

PikkuVihreän Green Toilet 330 on perinteistä SULO-pyttyä muistuttava kapistus, jossa on isot renkaat. Toimintaperiaate on sama kuin Biolanin mallissa eli saatavilla on vaihtosäiliö.

KUVAUS: “Green Toilet 330 on kotimainen, Suomessa suunniteltu ja valmistettu kompostoiva ja nesteen erotteleva kuivakäymälä.

Green Toilet 330 soveltuu niin vanhan huussin päivittämiseen kuin uuteen huussiin.

Kompostointitehokkuus on omaa luokkaansa säiliön kapillaaripohjan ansiosta. Säiliö on varustettu pyörillä ja nesteletkulla, joten tyhjennys käy vaivattomasti.

Green Toilet 330 sopii erityisesti esim. matkailukohteisiin, joissa on kuivakäymälälle paljon käyttöä tai perhekäyttöön kun halutaan mahdollisimman pitkät tyhjennysvälit.

Green Toiletin hyvä kompostointikyky perustuu välipohjaan, joka toimii kuten altakasteleva ruukku. Nestemäinen jäte imeytyy osittain takaisin turpeen ja kiinteän jätteen massaan ja urea kiihdyttää kompostoitumisprosessia. Iso osa jäljelle jäävästä nesteestä haihtuu kesäaikaan tuuletuksen johdosta. Loppu nestemäinen jäte keräillään mukana toimitettavaan suotonestekanisteriin.”

MIINUKSET: Vihreä väri soveltuu malleista huonoiten siniseen käymäläämme. Toki maalia saa kaupasta, joten käymälän värin voisi aina muuttaa. Suosittelemme kuitenkin PikkuVihreille: tehkää musta versio.

PLUSSAT: 330l säiliön koko on varsin mittava ja riittäisi varmasti käytössämme yhden kauden. Vaihtosäiliön kanssa kokonaishinnaksi muodostuu ilman rahtia 1004 euroa eli kyseessä on selvästi edullisin malli. Asennuskin näyttää varsin yksinkertaiselta. Jätetään pohdintaan…

Mikä kompostikäymälä teidän mökiltä löytyy tai onko sinulla suosituksia käymälälaitteeksi?

2 Comments

 1. Antti

  Parisen vuotta sitten laitettiin päämökkiin polttava Cinderella. Ei ole kompostikäymälää ikävä. Aikaisemmin oli joku vanha Biolanin malli ja kärpäsiä sai olla torjumassa muutaman kerran kesässä.

  • Mokkiherra

   Kiitos kommentista 🙂 Saa nähdä päädymmekö mekin sisäwc:hen jollakin aikavälillä, kun on aika remontoida päämökkiämme. Nyt on pääfokus kuitenkin saada ulkowc ns. “lapsi-ja-vaimo-ystävälliseksi” eli siksi kompostikäymälä vertailua on tehtävä että paras käymälä meidän tarpeisiimme löytyy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Mökkiblogi

Theme by Anders NorenUp ↑