Artikkelissa Suomen virallinen laiturilista listasimme kaikki Suomessa toimivat merkittävät laiturivalmistajat. Lista on erittäin kattava, sillä se sisältää peräti 40 valmistajaa. Laiturivaihtoehtoja markkinoilta siis löytyy ja hyvä niin!

Perinteisesti laiturit voidaan jakaa viiteen luokkaan seuraavasti:

  1. Muoviponttonilaituri on perinteinen ja varma valinta suojaiselle ja riittävän syvälle rannalle.
  2. Putkiponttonilaituri on vakaampi ja kelluu matalammalla kuin muoviponttonilaituri.
  3. Betoniponttonilaituri on tukeva, kestävä ja tyylikäs. Laituri on vedessä ympäri vuoden ja siksi lähes huoltovapaa.
  4. Arkkulaituri sopii varsinkin kivikkoiselle ja karikkoiselle rannalle.
  5. Pylväs- tai paalulaiturin pylväsrakenteena voi olla pohjaan juntattavat puupaalut joiden varaan rakennetaan laiturikansi tai sitten pylväs voi lähteä leveän pohjalevyn päältä, joka asettuu tukevasti kantavalle pohjalle.

Tässä artikkelissa keskitymme perinteiseen muoviponttonilaituriin. Samalla nostamme laiturivalmistajalistaltamme muutaman mielenkiintoisen vaihtoehdon.

Muoviponttonilaitureista yleisesti

Muoviponttonilaituri / muoviponttoonilaituri on se perinteinen mökkilaituri ja täten Suomen suosituin laiturimalli – eikä ihme.

Muoviponttonilaituri on helppo rakentaa itse, erilaisia ponttoneja on markkinoilla lukuisia ja keveytensä ansiosta se on helppo nostaa vedestä syksyllä ennen jäiden tuloa. Ponttonilaiturin vakautta on helppo säätää ponttonien määrän ja kantavuuden avulla sekä itse laiturin koolla. Luonnollisesti mitä kantavampia ponttoneja käytetään ja mitä enemmän, sitä vakaampi on myös itse laituri.

Muoviponttonilaituri toimii loistavasti varsinkin uimalaiturina, mutta tukevammat mallit sopivat myös oleskelu- ja venelaituriksi.

Muoviponttonilaituri on aina ankkuroitava joko painoankkuroinnilla tai putkiankkuroinnilla sen mukaisesti, minkälaisessa rannassa laituri on. Koska muoviponttonilaituri kelluu veden pinnalla, sopii se hyvin myös mataliin rantoihin ja erilaisiin pohjatyyppeihin. Riippuen ponttonimallista on muoviponttonilaiturin tarvitsema veden syvyys minimissään noin 0,5 metriä.

Mökkiblogin valinnat muoviponttonilaitureiksi

Teimme Laiturivalmistajat listalta kartoituksen markkinoilla oleviin muoviponttolaiturivaihtoehtoihin ja nostamme seuraavat 5 laituria omiksi suosikeiksimme.

Lähtökohtana valintoihin on toimivuus omaan matalaan rantaamme, johon meillä on tarkoitus hankkia vähän pidempi laituri uintisyvyyden saavuttamiseksi.

  1. Näpsä-laiturit. “Näpsä Rullava-laituri – vedä laituri rannalle vaikka joka mökkireissu”.

Näpsä-laiturin Rullava -laituri tekee laiturin asennuksen ja noston helpoksi. Rullava-laiturien ponttonit pyörivät, minkä ansiosta laituri on helppo vetää vedestä ylös ja työntää maalla. Syksyinen laiturinnosto ja keväinen laiturinlasku hoituvat muutamassa minuutissa.

Malleja on useita, mutta meidän rantaan saattaisi parhaiten sopia tämä Näpsä Rullava-12 malli, jonka kokonaismitta on 12m:

Näpsä Rullava
www.napsalaiturit.com

Huom! Näpsä-Rullava ei ole täysin perinteinen muoviponttonilaituri, koska siinä on reunoilla koko laiturin mittaiset putkiponttonit ja keskellä rullaponttonit.

2. Rantalaituri. “Olemme käyttäneet satoja tunteja laiturin tuotekehitykseen, kokoonpanon suunnitteluun ja materiaalivalmistajien kilpailuttamiseen, jotta pystyisimme toimittamaan laitureita laadullisesti markkinoiden parhaista materiaaleista, edullisimpaan hintaan.”

Rantalaiturilla on hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan varsin kilpailukykyisiä tee-se-itse laitureita.

Yksi tarjouspaketeista on nimenomaan matalaan rantaan soveltuva 12,5m malli:

Rantalaituri
Rantalaituri.fi

Hinnan tekee erittäin kilpailukykyiseksi se, että paketissa on mukana kääntyvät laituritikkaat, yleensä näin ei ole. Lisäksi 1,2*4,9m uimalaitureita saa erikseen ostettua hintaan 559 eur eli pituutta on mahdollista lisätä varsin kustannustehokkaasti.

3. Laaka Laituri. “Laaka Laituri on perinteisiä putki/laatikkoponttonilaitureita vakaampi laiturimallisto… Laiturin matala kansikorkeus mahdollistaa vaivattoman uimisen ja saunavedetkin saa koukattua kurottelematta.”

Laaka laituri on varsinkin matalaan rantaan mielenkiintoinen vaihtoehto. Laituri nimittäin kelluu todella vähäisessä vedessä. Syväys on ilman kuormaa vain käsittämättämät 2-3cm.

Pienen syväyksen vuoksi laiturin saa uittamalla aivan rantaviivan tuntumaan jolloin laiturin maihin vetäminen talveksi helpottuu.

Alla olevalla videolla näkyy kuinka vakaa Laaka laituri on.

Laaka-laiturin hintatiedoista poimittuna 12m laiturin saisi hintaan 2520 eur.

Laakalaituri
www.laakalaituri.fi

4. Lip-Lap. “Lip-Lap Laituri Oy on valmistanut suomalaiseen rantamaisemaan istuvia laitureita jo vuodesta 1965.”

Lip-Lap on ainakin meille Mökkiblogin pitäjille se ehkä tunnetuin laiturivalmistaja.

Lip-Lapin laajaan valikoimaan kuuluu erilaisia tee-se-itse paketteja, joista omaan rantaamme voisi sopia 10m pitkä Ahti.

Hinta 1695 euroa.

Lip-Lap
www.lip-lap.fi

5. Kokonaan tee-se-itse ratkaisu UK-Muovin Jytky ponttoneilla

Kätevä tekee laiturin alusta loppuun asti itse. Ponttoneita on tarjolla paljon erilaisia, mutta UK-Muovin Jytky on hinta-laadultaan varsin houkutteleva vaihtoehto.

Taloon.comissa hinta 185 euroa ja kantavuutta huimat 530 kiloa! Näistä rakentaa jo todella vakaan laiturinpäädyn.

UK Muovi
Taloon.com

Jos sinulta löytyy kokemuksia yllä olevista tai haluat ehdottaa muuta hyvää ponttonilaituria niin kuulemme sinusta mieluusti 🙂